הכוח הנשי שלנו
הפוסט הזה מוקדש לכל הנשים הנפלאות שעובדות אצלנו, בישרוטל. אז נכון שהיום, אפשר למצוא נשים כמעט בכל עמדה, תפקיד ומקצוע.
יש מדעניות ומנתחות ושופטות, יש אסטרונאוטיות ונהגות מוניות, יש שרות ממשלה ושחקניות כדורגל, וכמעט שהייתה לנו אפילו נשיאה בארצות הברית.
כן, כולנו כבר למדנו והתרגלנו לכך שנשים, בעצם, יכולות לעשות הכל…
ועכשיו, כשנוכחות הנשים הפכה לעובדה חיה ונושמת, התפנינו לגלות שהן עושות את כל זה בדרכן שלהן. שהן מביאות לתפקידיהן גוון חדש ומרענן – איכות נשית, יצירתית ומבורכת.
אצלנו בישרוטל האמינו מאז ומתמיד ביכולתן הגבוהה של הנשים בשורותיהם.
כל עובד ועובדת שגילו כשרון וחריצות זכו לקידום, וכל מנהל ומנהלת שהשקיעו מאמץ והראו יכולת ניהולית מרשימה, קודמו לתפקידים בכירים יותר. הקריטריון היחיד הוא תמיד התפקוד, והשיקול היחיד הוא השיקול המקצועי, ללא אבחנה ואפליה בין גברים לנשים.
יעידו על כך המנהלות הבכירות שעומדות בראש כמה מהמלונות המצליחים של רשת שלנו…
מלונאות, מקצוע תובעני
"הקידום הוא תוצאה של השקעה ומוטיבציה, ואצלנו בישרוטל אין כל אבחנה בין גבר לאישה בעניין הזה. התחרות שווה לחלוטין, והשיקולים הם תמיד עניינים ומקצועיים, בתיאום עם שאיפותיה של האישה עצמה. כל אישה שיכולה ורוצה – מתקדמת" קובעת סיגי לבנקופף, שהחלה את דרכה ברשת בשנת 1988, כמלצרית במלון ישרוטל המלך שלמה, וכיום מנהלת את ישרוטל פונדק רמון במצפה רמון. "הגעתי לישרוטל המלך שלמה כשהשתחררתי מהצבא, ונשארתי שם 10 שנים. הגעתי עד תפקיד מנהלת מזון ומשקאות במלון, ואחר כך התמניתי לסמנכ"ל מלון ישרוטל ספורט קלאב. מאוד אהבתי את העבודה: הקשר עם אנשים, האקשן, העשייה. הבנתי שמקצוע המלונאות מאוד מתאים לי ולאופי שלי, והשאיפות שלי תמיד היו גבוהות."
ובכל זאת, אי אפשר להתעלם מהקשיים הניצבים בדרכה של אישה שאפתנית ונמרצת בתחום המלונאות. "מלונאות היא מקצוע מאוד תובעני, שדורש עבודה והשקעה של 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע. קשה מאוד לטפח קריירה במלונאות ביחד עם משפחה וזוגיות," סבורה סילבי כהן-גבאי, שמזה 6 שנים מנהלת את אחוזת הבריאות והספא יערות הכרמל. "לפני 13 שנים, כשניהלתי לראשונה מלון, לא היו סביבי נשים רבות ששרדו את הענף. היום אני שמחה לומר שיש יותר."
איך הן עושות זאת? ובכן, כל אישה ודרכה, כל מנהלת ופתרונותיה. אך אין ספק שבישרוטל זה אפשרי, שכן שלוש הנשים המנהלות כיום מלונות ברשת, הן גם אימהות ורעיות, המטפחות משפחות לתפארת.
סילבי וסיגי בחרו להקים משפחה לאחר שביססו את מעמדן המקצועי. "השקעתי המון כדי לקדם את הקריירה. באתי עם מוטיבציה אדירה. אני תמיד שואפת למצוינות, והרגשתי שבתוך המקצוע והרשת אני יכולה לגדול," מספרת סילבי, שפצחה בקריירה בגיל 20, כפקידת קבלה במלון ישרוטל ספורט קלאב, פתחה וניהלה בגיל 30 את מלון העסקים ישרוטל טאואר בתל אביב, ועם השנים רכשה לעצמה שם של מומחית בניהול שלבי ההקמה והפתיחה של מלונות חדשים. "כשהייתי לבד, היה לי המון חופש פעולה. קיבלתי הצעה, קמתי, ארזתי, וכבר הייתי במקום חדש. העבודה שלי, התחביב שלי, החיים שלי – הכל היה מלונאות. אבל תמיד ידעתי שתהיה לי משפחה." ואכן, היום, בגיל 43, יש לסילבי שני ילדים קטנים, ובן זוג תומך, שמתחלק איתה בכל המטלות.
סיגי חוותה אף היא אימהות מאוחרת יחסית, וכשילדה את בתה, ב-2002, בחרה לעבור לעבודה קצת פחות תובענית: במשך כמה שנים ניהלה קאנטרי קלאב – תפקיד המאפשר שעות מסודרות וחיים "נורמליים", כהגדרתה. אבל חיידק המלונאות לא נעלם. "בתי קצת גדלה, וכשקיבלתי הצעה חדשה מישרוטל, הרגשתי שזו הזדמנות נפלאה לחזור למלונאות אמיתית, ולרשת שאני אוהבת," היא מספרת. וכך, בקיץ 2008, עברה סיגי עם משפחתה למצפה רמון, והחלה לנהל את ישרוטל פונדק רמון, עם כל ההתלהבות והמקצועיות שזורמים בדמה.
עבור איה גרונדמן, מנהלת מלון ישרוטל ים סוף באילת, המסלול היה מעט שונה:
כשהחלה לעבוד במחלקת משאבי אנוש של מלון ישרוטל המלך שלמה, הייתה כבר נשואה ואם לתינוק; וכשעברה, כעבור כ-10 שנים לאגף התפעול התובעני, כבר חיכו לה בבית שלושה בנים, שהצעיר ביניהם היה בן שנתיים בלבד. ולמה היא עשתה את כל זה? "אני כנראה הרפתקנית מטבעי," היא מהרהרת בקול. "הצורך שלי לחוות, להיות מעורבת, חזק מאוד, וזה מה שדוחף אותי קדימה. אני קמה כל בוקר ואומרת לעצמי: אני רוצה את זה! אני אעשה, יהיה קשה, אבל אני אגיע! ואני מגיעה למקומות שמוציאים ממני את הכי טוב שיש בי, ורואה תוצאות. זה מסעיר ומרתק. הסיפוק עצום, וזה כל כך ממלא אותי!" וכך, מלווה לכל אורך הדרך במשפחה גאה ומפרגנת, הצליחה איה לעמוד באתגרים המורכבים של המקצוע שבחרה. היא ניהלה את המלונות הקטנים ישרוטל ריביירה וישרוטל לגונה, שימשה כסמנכ"לית של ישרוטל רויאל ביץ', ובארבע וחצי השנים האחרונות היא מנהלת את מלון ישרוטל ים סוף באילת. "היום, כשבני הבכור כבר בן 24, אני יכולה להסתכל אחורה ולומר שהמאמץ היה כדאי, אבל גם שילמנו מחיר. כן, הילדים רצו יותר אמא בבית, אמא שמכינה להם אוכל, ולא רצה למלון בליל הסדר. אבל כך הם גדלו, והיום הם מתבדחים איתי על כל זה. אני מאמינה שאם הייתה להם אמא משועממת ומתוסכלת, הם היו סובלים הרבה יותר…"
המגע הנשי – כשאישה מנהלת מלון
האם יש הבדל בין סגנונות הניהול של נשים וגברים? האם יש באמת דבר כזה שנקרא "ניהול נשי"? שאלה מצוינת, שמעסיקה היום את כל העולם העסקי. ורק בעת האחרונה התבשרנו מעל דפי העיתונות האמריקאית, כי אכן כן: נשים מנהלות אחרת, ויותר מכך: כאשר נשים מהוות אחוז גבוה מהצוות המנהל – הארגון כולו יוצא נשכר, ואף משפר את תפוקותיו!
בישרוטל יש כמובן מנהלים מצוינים רבים, שחלקם הגדול, מן הסתם, גברים. ובכל זאת, מסתבר שאישה המקבלת לידיה ניהול של מלון, מביאה איתה מגע קצת אחר. שלוש הנשים שעומדות היום בראש מלונות ברשת מסכימות על כך ללא היסוס.
"אף פעם לא הייתי גבר, אבל אני יודעת שאישה יכולה לחשוב כמו גבר – וגם כמו אישה," אומרת סילבי. "כאישה, אני משלבת חשיבה עסקית שקולה, שנחשבת אולי לגברית, עם איכות נשית: לעבוד ממקום יותר רגשי, מתוך הקשבה והתחשבות. אני משקיעה הרבה בקידום וטיפוח עובדים, מאפשרת להם להגיע אליי ומקשיבה כשיש קושי, וכשאני מבטיחה אני מקיימת. אני בונה איתם מערכת יחסים, שותפות, אפשר לומר מעין זוגיות, וכך נוצרת תחושה של שייכות והזדהות. העובדה היא שהם בוחרים להישאר, ותחלופת העובדים באחוזת יערות הכרמל מאוד נמוכה. בשורה התחתונה, מי שמרוויח הוא האורח. עובד שמקבל יחס ותשומת לב ומרגיש מחובר למקום העבודה, פשוט נותן שירות טוב יותר. זו המטרה שלי כמנהלת מלון."
נושא נוסף בו הטביעה סילבי את חותמה באחוזת יערות הכרמל הוא השוויון.
ייתכן שרגישותה לעניין נובעת מהיותה אישה המתמודדת בעולם גברי, אך כאן היה מדובר בשוויון מסוג אחר – שוויון בין בני המגזרים המגוונים העובדים במלון זה לצד זה: יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים, שמגיעים, רובם ככולם, מהאזור הרב-תרבותי של הכרמל. ברגישות ראויה לציון הצליחה סילבי לגשר על הפערים, ולתת כבוד והכרה לכל תרבות ומנהגיה – כולל הרמת כוסית משותפת לכל העובדים בעיד-אל-פיטר, בחג המולד, וגם בראש השנה… והתוצאה: שיתוף פעולה רב עוצמה בין כל העובדים, ללא הבדלי תרבות, דת ולאום. ללא ספק חיזיון נדיר בארצנו ידועת הסכסוכים…
"עין של אישה רואה דברים אחרת," אומרת גם איה. "זה עניין של אסתטיקה, ירידה לפרטים, אבחנה דקה של תחושות. אני למשל יכולה לעבור במלון, להבחין באורח, ולראות על פניו שהוא לא מרוצה. אולי כמו שאני, כאימא, רואה כשהבן שלי לא מרוצה. לא בטוח שמנהל הגבר היה מבחין בפרט מסוג זה. אבל מבחינתי, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים – זה המוטו שלי בחיים, וגם בעבודה: בחגים אני כותבת ברכות אישיות, בכתב ידי, לכל מנהל. שולחת זר פרחים כדי לומר תודה למנהל שביצע משימה מורכבת. לאחרונה למשל סייעתי למנהלת שנקלעה למצוקה אישית, למרות שהיא כמעט לא מתפקדת – מתוך ידיעה שהיא תתגבר, ואחר כך תזכור את מה שעשיתי עבורה. אלה דברים שרוב המנהלים הגברים אולי לא היו עושים."
וסיגי מסכימה בלב שלם: "נשים מנהלות אחרת מגברים. יש להן דקות אבחנה, אינטליגנציה רגשית שעוזרת להן, וגם נושא האגו הרבה פחות מפריע… כך הן מצליחות להגיע לתפוקה טובה יותר של הצוות. כשהגעתי לישרוטל פונדק רמון, הנהגתי ניהול פתוח. המנהלים שלי מרגישים נוח מאוד לדבר איתי, ואפילו להעביר ביקורת. הם לא חוששים להגיד מה הם חושבים, וכשיש בעיה, אני מתגייסת ונותנת להם גיבוי מלא. ככה הם לא מרגישים לבד, וגם לא פוחדים לטעות, ולהודות בטעויות – כי אני אומרת שמטעויות לומדים, וממשיכים הלאה. בשורה התחתונה, הגישה הזאת יוצרת אווירה נינוחה, של עשייה ושיתוף פעולה. כך העבודה זורמת, והתפוקות עולות."
ממשיכות קדימה
איה, סיגי וסילבי, שלוש המנהלות המובילות ברשת ישרוטל, נמצאות כולן היום על סף תפקיד חדש – קידום נוסף בתוך הרשת.
סיגי לבנקופף תעבור בקרוב עם משפחתה ממצפה רמון לאילת, ותיקח על עצמה את תפקיד מנהלת התפעול של מלון הדגל של רשת ישרוטל, ישרוטל רויאל ביץ'. ""זה תפקיד מאוד מאתגר, וצעד חשוב בבניית הקריירה המקצועית שלי," היא אומרת. "לדעתי זוהי תחנה חיונית לכל מי שרואה עצמו כמנהל מוביל, ומתכוון להמשיך ולנהל מערכות גדולות, סופר-מקצועיות ועתירות כוח אדם."
סילבי כהן-גבאי תדרים עוד מעט למצפה רמון, כדי לעשות את מה שהיא אוהבת יותר מכל: ללוות את הקמתו ופתיחתו של מלון ישרוטל בראשית החדש והמרהיב, הנבנה בימים אלה ממש על שפת המצוק של מכתש רמון. "לעשות דברים מבראשית – לקבל מלון ערום, להלביש אותו ולהכין אותו – עד שהאורח הראשון נכנס בפתח, זה מה שאני הכי אוהבת וגם יודעת לעשות," היא מספרת." זה פשוט אדרנלין וסיפוק בלי גבול." במקביל תחליף סילבי את סיגי בניהול ישורטל פונדק רמון, ובסך הכל תהיה אחראית על האשכול של שני המלונות במצפה רמון.
וכשסילבי תיפרד מיערות הכרמל, תבוא במקומה איה גרונדמן, שכבר מתרגשת מאוד לקראת תפקידה החדש: "אחוזת יערות הכרמל היא נישה אחרת, חדשה בשבילי ומאוד מאתגרת," היא אומרת. "השקט, היופי, ההרמוניה, הטיפולים בספא, ומה שכל זה נותן לאורחים – כל העולם הזה מרתק ומושך אותי מאוד. המשמעות היא אירוח אישי, ברמה אחרת. מאוד רציתי לנהל את המלון הזה, ואני מאוד גאה לקבל אותו."
ועכשיו כמה עובדות על רשת ישרוטל:
ישרוטל מטפחת נשים עובדות!
למעלה מ-50% מבין 3,000 עובדי ישרוטל היום הן נשים – נתון מרשים מאוד, בהתחשב בעובדה ששעות הפעילות המאפיינות את הענף הן ארוכות ותובעניות. ואולי הסיבה לכך היא שעובדות, בכל הדרגים, מקבלות מרשת ישרוטל גב ותמיכה – שהם חיזיון נדיר בעולם המלונאות הישראלי.
בין היתר מפעילה הרשת שני פרויקטים מתקדמים, המסייעים מאוד לנשים לתרום את חלקן החשוב לכוח העבודה:
מועדונית ישרוטל באילת
המועדונית נותנת מענה לאמהות עובדות בכל ימות השנה, כולל חודשי הקיץ, חופשות וחגים, ומביאה בחשבון את שעות העבודה הייחודיות של ענף המלונאות. לכאן מגיעים ילדים מגיל שנתיים עד תשע, ונהנים מארוחת צהרים חמה, פעילויות העשרה, עזרה בהכנת שיעורי הבית ועוד. ובינתיים יכולות האימהות לעבוד בראש שקט, בידיעה שילדיהן נמצאים במקום בטוח ובידיים נאמנות.
פרויקט 'אתגר'
הפרויקט, שמתקיים בשיתוף עם מחלקת הרווחה בעיריית אילת, מאתר אימהות חד הוריות שהן מובטלות כבר שנים רבות, ומסייע להן לשוב אל מעגל העבודה. רשת ישרוטל מחויבת לתמוך בקליטתן של נשים אלה, המועסקות בדרך כלל כחדרניות. המסלול מתחיל בקורס היכרות והכשרה שנבנה במיוחד, ונמשך בקליטת העובדת במערכת, עם ליווי צמוד ותומך של מנהליה הישירים ויועצת הרווחה של הרשת. מי שעומדת באתגר, פותחת דף חדש בחייה, בתמיכתה המלאה של רשת ישרוטל.